Foișorul de Foc și destinul pompierilor

La Muzeul Național al Pompierilor descoperim turnul de observare a incendiilor – cea mai înaltă construcție a Bucureștiului la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și pompe, machete, uniforme, medalii; realizăm un steag și îi cunoaștem mai bine pe cei care ne protejează de foc.

Și eu știu unde este Foișorul: povestim despre importanța Foișorului de Foc, aflăm ce adăpostea înainte de a deveni muzeu, descoperim de ce o pompă se chema “gât de barză” și, în final, realizăm schițe ale clădirii

Foișorul și istoria pompierilor: aflăm când este ziua pompierilor, discutăm despre uniforme, ne fotografiem cu o cască, descoperim steaguri, insigne, medalii și apoi confecționăm un steag din material textil

Situații de urgență și acordarea primului ajutor: discutăm despre riscurile cu care ne putem confrunta, aflăm care sunt reacțiile corecte în situații de urgență și apoi colorăm ce ne-a impresionat

Locație: Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2, București (Foișorul de Foc)
Program de vizitare: luni – vineri, 8.00-16.00

ateliere copii Caravana Muzeelor Sc 5 Muzeul Pompierilorateliere copii Caravana Muzeelor Sc 5 Muzeul Pompierilor

Puteți vizualiza un material filmat de echipa Jurnalului cultural TVR Cultural pornind de la tema atelierului O zi din viața unui pompier, organizat pe parcursul verii 2012 aici (începând cu minutul 24)

Caravana Muzeelor familiarizează copiii cu muzeele printr-o abordare bazată pe explicații, dialog, observație directă și experimentarea unor tehnici artistice – totul într-o manieră ludică, adecvată vârstei. Atelierele Caravanei Muzeelor se desfășoară la Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul Național Tehnic Prof. Inginer Dimitrie Leonida, Anaid Art Gallery și la Fundația Löwendal.
Tematica propusă se adresează elevilor din ciclul primar, precum și copiilor de grădiniță, însoțiți de cadre didactice.  De asemenea, pot participa și grupuri de copii cu vârste diferite, programate de către reprezentanți ai afterschool-urilor, asociațiilor și fundațiilor.
Durata: 1 oră și 30 minute
La Muzeul Național al Pompierilor grupul va fi alcătuit din: minimum 8 copii, maximum 25 copii

ateliere copii Caravana Muzeelor Sc 5 Muzeul Pompierilor
Un atelier presupune: vizitarea secțiunii din muzeu în care tema aleasă este reprezentată, prezentarea temei pe baza obiectelor originale și a unor materiale ajutătoare, realizarea unor aplicații practice inspirate de tema abordată și scurtă evaluare a creațiilor participanților.

Se recomandă ca un astfel de atelier tematic să nu fie unul izolat, prin urmare taxa de participare pe parcursul anului școlar 2013-2014 este diferențiată astfel:

– 10 lei / copil / activitate – dacă se optează pentru un program alcătuit din minimum cinci ateliere care parcurg circuitul propus

– 15 lei / copil / activitate – dacă se optează pentru două până la patru ateliere diferite

20 lei / copil / activitate – dacă este vorba despre un singur atelier

Taxa de participare include accesul în muzeu și materialele folosite; cadrele didactice au acces gratuit și își asumă, împreună cu organizatorii, supravegherea copiilor pe toată durata desfășurării activităților.

Programarea este absolut necesară și se poate face prin e-mail la adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau prin telefon la 0724.083.932.

Programarea este valabilă doar în momentul în care a fost confirmată.

ateliere copii Caravana Muzeelor Sc 5 Muzeul Pompierilorateliere copii Caravana Muzeelor Scoala 5 Foisorul de Foc

Pentru o programare prin e-mail este necesar să precizați: numele cadrului didactic care însoțește grupul și numărul de telefon la care poate fi contactat (de preferat telefon mobil), numărul (numele) școlii / grădiniței / afterschool-ului / ONG-ului, numărul de copii, vârsta copiilor, ziua în care doriți să programați grupul, ora de începere, muzeul și tema abordată.
Vă rugăm să aveți în vedere programul de vizitare al fiecărui muzeu în parte și să ne contactați cu cel puțin o săptămână înainte de vizita propriu-zisă la muzeu.

Întrebări frecvente aici

ateliere copii Caravana Muzeelor Foisorul de Foc Afterschool Cei 3 Muschetari

Caravana Muzeelor pentru școli și grădinițe mai oprește și la temele:

Vasile Grigore și secretele unei colecții
Despre istorie la Muzeul Militar
Călătorie imaginară în Muzeul Hărților
Descoperim știința prin artă la Muzeul Tehnic
Arta contemporană pentru copii
Despre teatru, artă și arhitectură la Fundația Löwendal

Caravana Muzeelor pentru grupuri organizate este realizată de Global Mindscape în parteneriat cu:
Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar
Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Pompierilor – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Muzeul Național Tehnic Prof. Inginer Dimitrie Leonida
Anaid Art Gallery
Fundaţia Löwendal