Cele mai frumoase cărţi din România: între branding şi creativitate

Cele trei ediţii ale proiectului Cele mai frumoase cărţi din România au fost prezentate dintr-o perspectivă inedită la sesiunea de comunicări Marketingul şi educaţia în muzee, ediţia a V-a, organizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, în zilele de 2-3 octombrie 2014. Astfel, în prezentarea realizată de Angelica Iacob, responsabil promovare proiect şi manager cultural în cadrul Global Mindscape, intitulată Cele mai frumoase cărţi din România: între branding şi creativitate, a fost apreciat, în primul rând, faptul că este lăudabil interesul unor muzee de a înscrie în concursul Cele mai frumoase cărţi din România propriile publicaţii sau cărţi realizate în colaborare cu o editură. Amintim Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Muzeul de Artă Timişoara, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Ţăranului Român sau Muzeul Naţional de Artă al României.
Cele mai frumoase carti prezentare la Complexul Muzeal ASTRA Sibiu 2014 1
Domeniul specific de activitate al muzeelor beneficiază de un potenţial foarte mare în ceea ce priveşte designul de carte, întrucât materialul ilustrativ este foarte generos şi, printr-un design adecvat şi creativ, în concordanţă cu conţinutul de specialitate şi cu imaginea muzeului, poate contribui substanţial la punerea în valoare a patrimoniului. Din acest punct de vedere, ni s-a părut important faptul că, la ediţia din 2014, preşedinte al juriului Cele mai frumoase cărţi din România a fost Corinne Trovarelli, șef de producție în cadrul departamentului Cărți ilustrate al Editurii Flammarion, cu o experienţă deosebită în realizarea unor albume de artă și a unor cărți pentru copii şi premiată în anul 2011 pentru albumul Chefs d’oeuvre du Musée d’Orsay în cadrul unui concurs similar organizat în Franţa, respectiv La Nuit du livre.
Complexul Naţional Muzeal ASTRA a selectat, pentru ediţia a treia a proiectului Cele mai frumoase cărţi din România, cartea Obiect și Poveste. Teatru de Umbre la Muzeul ASTRA: Greuceanu / Povestea Morii, Editor – Raluca Ioana Andrei (pedagog muzeal) şi volumul colectiv Cibinium 2013, ambele publicate la Editura ASTRA Museum.
ASTRA Obiect si Poveste Teatru de umbre
Din partea Editurii Martor a Muzeului Naţional al Ţăranului Român au fost înscrise cărţile Dantele şi broderii de Lila Passima şi Priveşte! Fraţii Manakia de Ioana Popescu.
MNTR Dantele si broderii
Am apreciat şi colaborarea unor muzee la realizarea unor studii de specialitate, cum ar fi Muzeul Naţional Peleş, care şi-a adus un aport important la realizarea primului album monografic dedicat lui Karel Zdenek Liman. Arhitectul ceh al Casei Regale a României, publicat la Editura Igloo Media. Textele albumului sunt semnate de Ruxandra Beldiman, Mircea Hortopan, Narcis Dorin Ion şi Sorin Vasilescu.
Karel Liman. Arhitectul ceh al Casei Regale a Romaniei IglooLa concurs a participat, de asemenea, şi Muzeul de Artă Timişoara, care a realizat, împreună cu UNARTE (editura Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti), albumul DOI – Dana Constantin & Marcel Bunea, cu texte de Marcel Bunea, Dana Constantin, Ruxandra Demetrescu, Adrian Guţă, Victor Neumann.
La final, menţionăm o carte cu conţinut educativ înscrisă la prima ediţie a concursului Cele mai frumoase cărţi din România, respectiv în anul 2012, de către Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR): De-a Avangarda, Editura Exclus Publishing. Cartea a fost realizată în cadrul programului REHAU SEE Art Education Award 2009 de către membrii departamentului de educaţie şi comunicare al muzeului în colaborare cu graficianul George Angelescu şi a fost parte componentă a unui proiect intitulat Avangarda, rezultat al parteneriatului dintre MNAR, Kulturkontakt Viena şi Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României. Modul de realizare a cărţii în concordanţă cu nevoile unui public tânăr, coerenţa dintre text şi imagine, diversitatea tipurilor de hârtie (mată, lucioasă, hârtie cu textură de pânză pentru reproducerile după picturi, hârtie autocolantă pentu anumite cerinţe adresate copiilor), formatul prietenos pentru lucru şi alte detalii de grafică şi execuţie care au reuşit să pună în valoare conţinutul educativ al publicaţiei au fost apreciate pozitiv de către membrii juriului Cele mai frumose cărţi, cartea primind astfel Premiul al II-lea al concursului.

MNAR De-a avangarda coperta MNAR De-a avangarda interiorCele mai frumoase carti prezentare la Complexul Muzeal ASTRA Sibiu 2014 2