Materie&istorie de Anca Benera (2010-2011)

This post is also available in: Engleză

Materie & istorie este o călătorie ficțională prin viața monumentelor publice din București care nu mai există. Audio-ghidurile descriu înfățișarea fantomatică a fostelor statui și monumente ca si cum ele încă ar mai fi în fostele lor locații. Descrierile imaginare sunt create prin intermediul unor imagini de arhivă, care sunt narate apoi în maniera și vocabularul specifice unui ghid.

 

Materie si istorie
Materie si istorie

Global Mindscape a colaborat la realizarea audio-ghidurilor din cadrul proiectului Materie & istorie, conceput de Anca Benera. Astfel, Angelica Iacob și Christopher Wood au contribuit la prelucrarea documentației realizate de artistă, în vederea transmiterii acesteia către public într-un limbaj cât mai accesibil, la traducerea în limba engleză a textelor, precum și la înregistrarea audio-ghidurilor în limba engleză. Proiectul a fost pus în practică cu sprijinul Asociatiei E-cart.ro și Siveco România, precum și al Comisiei Europene prin Programul de finanțare Cultura.

Ghidaj Parcul Carol Statuia Libertatii Rosenthal

Ascultați audio-ghidurile aici:

1 Liberated Romania

2 Pache Protopopescu

3 I.C. Bratianu

4 Lascar Catargiu

5 Eugeniu Carada

6 Teachers Assembly

7 Take Ionescu

8 Infantry Memorial

9 King Ferdinand

10 J.V. Stalin

11 V.I. Lenin

12 Petru Groza

În plus, proiectul de cercetare cuprinde o publicație realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Centrului de Introspecție Vizuală Bucureşti. Materie şi istorie / Bucharest. Matter & History Monumentul public şi distopiile lui / The public monument and its discontents, autori Anca Benera, Alina Şerban. Aceasta analizează calea pe care au urmat-o monumentele publice dispărute din București, urmărind studii de caz însoțite de texte teoretice, fotografii, hărți și CD-uri cu ghidajele audio. Istoria statuilor publice dezvăluie statutul lor de obiecte asimilate unui peisaj politic de natură fizică, materială. Proiectul cercetează, recuperează și reconstruiește memoria unui trecut care a fost ștearsă.

 

Vezi video :